Zenészek


2013

Ha szeretne többet megtudni a 21. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál fellépőiről, kattintson a bal oldalon szereplő nevekre!

 

Al Di Meola feat. Sturz Quartet
Andrea Braido’s Twin Dragon
BeatBack
Bese Dóra és barátai
Boom Boom
Collegium Musicum
Ed Phillips & Memphis Patrol
Eric Sardinas and Big Motor
Harakyru Band
Jazz Kaláka
Little G. Weevil
Mihály Ernő
Mojo WorKings
Overnighters
Petruska András
Rolls Frakció
Sonia & the Soulbreakers
Sturz Quartet
Sonny And His Wild Cows
Subjective Symptom
Szekszárd-Paks All Stars
T. Rogers
Ten Years Earlier
The Dana Fuchs Band
The Joint Venture
Tűzkerék xT Vendég: Mihály Ernő
Varga János Project feat. Sturcz Quartet
Wastaps
Yasya
Budapest Acoustic Band Másképp vendég: Takáts Tamás

Al Di Meola feat. Sturz Quartet

Az 1954-ben született amerikai gitáros, zeneszerző és producer a fúziós jazz egyik legismertebb és legbefolyásosabb gitárosa, aki pályafutása során számos zenei stílusban kipróbálta magát. Al Di Meola a 90-es évektől egyre inkább az akusztikus gitárt helyezte előtérbe. Játékára jellemzőek a villámgyors futamok, a funk hatású ritmusjáték, valamint a komolyzenei hatásokat idéző dallammenetek. 2008-ban He and Carmen címmel készített albumot Horgas Eszrer fuvola művésznővel.
Legújabb lemezét a londoni Abbey Road stúdióban készítette el, amelyen Beatles darabok mellett a Fab Four által ihletett saját szerzeményei is helyet kaptak. Al Di Meola elmondása szerint "Ez a projekt egy régóta esedékes álmom megvalósulása! A hihetetlen innovációs kompozíciók harmóniai és dallam szépsége milliók szívét és lelkét érintette meg. Gyerekként az enyémet is, és a dalok kiállták az idők próbáját. Nincs még egy zene az életemben, ami olyan óriási hatást gyakorolt a világra, mint a Beatles zenéje!" Al di Meola ezzel a műsorral lép fel Pakson egy másodgitáros, harmonikás és egy ütőhangszeres, valamint a Sturcz Quartet kíséretével. 2004 év végén jelent meg közös DVD-jük One of These Nights címmel.

Zenekar:
Al Di Meola - gitár
Peo Alfonsi or Kevin Seddiki - gitár
Fausto Beccalossi - harmonika
Kaszás Péter - dobok
Sturcz Quartet

Andrea Braido’s Twin Dragon

Az olasz gitáros Andrea Braido már két alkalommal volt fesztiválunk vendége. 2005-ben Hendrix műsorral lépett fel, majd 2006-ban a Twin Dragons nevű, időközben megszűnt formációval. Az akkor közönségsikert aratott csapat újjászerveződött a már ismert énekes-basszusgitáros Nathaniel Peterson-nal, aki a blues legenda John Lee Hookerrel, valamint a Savoy Brown együttessel is muzsikált és időnként Azariah Cain néven lépett fel. A formáció „ikergitárosa” Fulvio Feliciano, doboknál Roberto Pirami felel a ritmusokért. Utóbbi két muzsikus trióban játszott Peterson-nal az elmúlt években.

BeatBack

A paksi Beatles rajongókból álló csapatot egy liverpooli zarándokút során megálmodott esemény keltette életre. Az esemény pedig egy nagyszabású Beatles Nap megrendezése lakóhelyükön (Pakson), aminek keretében egy maratoni koncertet adnának kizárólag Beatles számokból. Az álom 2011. októberben valóra vált. Intenzív próba időszakot követően egy nagysikerű, négyórás koncertet adtak teltház előtt a Városi Művelődési Központban. A 64 dal válogatásánál koncepció volt a Beatles teljes munkásságának bemutatása (a hamburgi korszaktól kezdve a zenekar feloszlásáig) az összes nagylemezen keresztül. Az eredeti hangzás kedvéért olyan felszereléseket is beszereztek, amilyeneket a „gombafejűek” használtak. A „nagy eseményen” a zenekar kitartó gyűjtőmunkával, egy tekintélyes Beatles relikviákból álló kiállítást is bemutatott, filmvetítésekkel egybekötve. A Beatles zenéje iránt érzett töretlen rajongás és a szaporodó koncertfelkérések száma a folytatásra ösztönözte a fiúkat, akik azóta is fújják: Yeah-Yeah-Yeah

A zenekar tagjai:
Kántor István - ének, gitár
Kováts Gergely - gitár, billentyű
Kasléder Albert - basszusgitár, vokál
Újvári Dávid - ének, dob

Bese Dóra és barátai

A paksi akusztikus formáció 2011 januárjában alakult Bese Dóra kezdeményezésével, aki gitárra írt saját dalainak színesítéséhez helyi zenészeket keresett. Elsőként párjával, Kováts Gergellyel alkottak duót, aki többek között slide gitár-játékával fűszerezi a dalokat. A csapat kiegészült vonósokkal is, Hunyadi Rita (cselló) és Lengyel Zita (hegedű, brácsa) személyében, majd nem sokkal később csatlakozott hozzájuk Kónya Zoltán a zenekar ütőse (dob, konga). Első koncertjüket a dunaszentgyörgyi katolikus templomban adták, majd számos paksi fellépés következett a helyi kulturális rendezvényeken. Tavaly már a Gastroblues Fesztivál programját is színesítették helyi zenekarként. A csapat kizárólag Bese Dóra szerzeményeit játssza. Repertoárjukban a magyar és angol nyelvű lírai szerzemények dominálnak csipetnyi blues és country stílussal fűszerezve.

Boom Boom

A sokszor legjobb hazai gitárosnak választott Tátrai Tibor nevével fémjelzett formáció bátran nevezhetõ szupergruppnak, hiszen olyan kiváló muzsikusok alkotják, mint a dobos Borlai Gergõ, a basszusgitáros Szappanos György, a gitáros Mohai Tamás és az énekes-gitáros Jamie Winchester. A zenekar ritkán lép közönség elé, hiszen három különbözõ országból kell összejönniük. Jamie visszaköltözött hazájába, Írországba, Borlai Spanyolországba tette át székhelyét. A zenekar tagjai nagy virtuózitással és hatalmas energiával lépnek színpadra minden alkalommal. Improvizatív jellegû zenéjük blues, funky és rock alapokra épül. 1999 után láthatja õket ismét a fesztivál közönsége.

Collegium Musicum

A Marián Varga billentyűs vezette szlovák progresszív rock együttes 1970-től 1979-ig működött folyamatosan. Saját szerzeményeik mellett Bartók Béla, Joseph Haydn, Rimszkij-Korszakov, és Szergej Prokofjev műveit is feldolgozták. Stílusuk az Emerson, Lake & Palmer, a magyar East és a Solaris formációkéval rokonítható. 1972-73-ban már felléptek Magyarországon az Omega együttes vendégeként. A zenekarban az évek során számtalan muzsikus fordult meg. A 80-as évektől is fellépnek kevesebb rendszerességgel, miközben Varga filmzenéket és színházi kísérőzenéket komponál.

Ed Phillips & Memphis Patrol

Az Ed Philips és a Memphis Patrol zenekar a leghitelesebben és kimagasló színvonalon adja elő Elvis Presley dalait, ráadásul egyedi megjelenéssel, színpadképpel, vadító uniformisban. Az 50-es, 60-as és 70-es évekből válogatott műsorukban hallhatók rockabilly, rock and roll, blues és hawaii dalok is. Szemnek, fülnek, lábnak élvezetes muzsikálásuk mindig nagy sikerre talál a mélyen tisztelt nagyérdeműnél. Ed Philips a leghitelesebb magyarországi Elvis imitátor. 2009-ben - első magyarként - az angliai Blackpoolban megrendezésre került Elvis Presley Európa Bajnokság döntőse, illetve a 2007-ben ”Királyválasztás” elnevezéssel megrendezett első magyarországi Elvis Presley imitátorverseny közönségdíjas előadóművésze.

Tagok:
Ed Phillips - ének
Long Tall Sonny - gitár
Tom Stormy - dob
Lizard Firehand – nagybőgő

Eric Sardinas and Big Motor

A modern blues fenegyereke. Extravagáns külső, lepukkant fémtestű dobro-gitár, rekedtes hang, utolérhetetlen énekes-gitáros showman. Sardinas azt csinálja, amit szeret és amihez a legjobban ért. A saját egyéniségét, a saját érzéseit adja át a hallgatóknak és a nézőknek a gitárja segítségével. Eric Sardinas 1970-ben született a floridai Fort Lauderdale-ben. Hat éves korától gitározik. A delta blues gyökereiből táplálkozó akusztikus szerzeményekből másodpercek alatt átvált kemény elektromos blues-rockba. Nem ritka látvány koncertjein a sörösüveggel való slide-játék és a felgyújtott gitár. Az agyontetovált, maffiózóra emlékeztető Sardinas fonott hajával, nyakláncaival és gyűrűivel a nők jelentős részének etalon macsó, de mindenképp érdekes látvány, és akkor még nem említettük azt, hogy jelenleg a világ egyik legjobb blues-zenésze. Eric Sardinast napjaink legismertebb rezofónikus gitárjátékosai közé sorolják. Bár albumai hallgatása közben vagy élő fellépései alatt az ember teljesen megfeledkezik arról, hogy bluest hall, végül mindig el kell ismerni, hogy zenéje valójában harmadik évezredi blues.

Harakyru Band

A zenekar 2007-ben alakult olyan zenészekből akik különböző formációkban már zenéltek együtt. A barátság, közös zenei gondolkodás hívta életre a csapatot.
Az első felállásban Kyru énekelt, Kepes Róbert basszusgitározott, Móré Attila dobolt, Horváth Misi szájharmonikázott és Benkő Zsolt gitározott. Több budapesti klubban rendszeresen játszottak. Funky, blues, soul dalokat a színpadon állandó humorral, improvizatív módon adták elő.(Robben Ford, Buddy Guy, Coco Montoya, Eric Gales, Murali Coryell, és mások szerze-ményeit)
2011-ben váratlanul elhunyt Kepes Róbert. Ez mélyen érintett mindenkit, nem tudták lesz-e folytatás…, leálltak. 2013-ban egy fantasztikus basszusgitáros, Tomor Barnabás csatlakozása azonban új erőt adott a folytatáshoz a zenekarnak. Megújult műsorral, de a régi emlékeket sem feledve ismét látható, hallható ez a vidám, energikus csapat!

Jazz Kaláka

A Jazzkaláka 2012-ben alakult. A zenekar tagjai 13 és 16 év közötti fiatal zenészek (diákok), akik a kézdivásárhelyi már hagyományos mini fesztivállá kinőtt Rockkarácsony Fesztiválon mutatták meg magukat. Hatalmas sikereket elérve azóta is keményen dolgoznak. A repertoárjukban szerepelnek saját dalok, népi és világzenei feldolgozások. Ezeket saját zenei ízlésük szerint szólaltatják meg. Ezen kívül, külön-külön, még más zenekarokban is játszanak. Pál Gábor 12 évesen már egy felnőtt jazz-rock zenekarban (Progorgan) is remekelt. Opra Balázsnak szintén bizonyítania kellett a Mini Snaps Band-ben (jazz, gospel spirituálék). Demeter Attila pedig Eric Clapton tribute zenekarával bizonyított számtalan klubban. Említésre méltó, hogy Beján Norbert zongorán, országos versenyen második lett, Pál Gábor zongorán szintén első és harmadik helyet hozott el, Opra Balázs szintén első helyezett lett. Bajkó Boglárka székely és csíki népi fesztiválokon mutatta meg zenei tudását.

A zenekar tagjai:
Opra Balázs - dob
Pusztai Lehel - fuvola
Beján Norbert - zongora
Demeter Attila - gitár
Pál Gábor - basszusgitár
Bajko Boglárka- ének

Little G. Weevil

Little G. Weevil (Szűcs Gábor) 1977-ben született Budapesten. Tizenhét eves korában John Lee Hooker hatására kezdett el bluest játszani. Pár évvel később a Spo-Dee-O-Dee zenekar tagjaként, majd saját formációja, a Pure Blues élén került be a hazai zenei köztudatba. Négy lemezt, több száz hazai és külföldi koncertet követően Gábor 2004-ben az Egyesült Államok déli részébe költözött, hogy elmondása szerint végre blues zenész legyen.
„Ahogy egyre jobban beleástam magam ebbe a kultúrába, tudtam, hogy valami hiányzik a zenémből. Igazam lett.”
2005-ben Little G. első európai zenészként egy éves szerződést kapott a legendás memphisi Beale Streeten, turnézott Alabama, Mississippi, Arkansas államokban, fellépett a világ egyik legnevesebb bluesfesztiválján, a King Biscuit Fesztiválon Big Jack Johnson és Lonnie Shields társaságában. Első szólófelvételeit szintén Memphisben, helyi zenészekkel készítette. 2007. áprilisában Little G. az Egyesült Államok-beli King Mojo Records-szal kötött szerződést és két szerzeménye már hallható az amerikai bluesrádiókban. Little G. közben áttelepedett Londonba, de később visszatért az Államokba. 2011 végén megjelent lemeze (The Teaser) a legjobb tíz blueslemez listájára került. 2013. februárban az International Blues Challenge győztese lett szóló-duó kategóriában és őt szavazták meg a legjobb gitárosnak is. Új lemez várhatóan a fesztivál idején jelenik meg az Egyesült Államokban.

Mihály Ernő

1988-ban született Kézdivásárhelyen. Zenész családból származik, édesapja az ELI zenekar (Kézdivásárhely) ritmusgitárosa. Ernő 8 éves kora óta gitározik és énekel. Az édesapjától leírt első akkordok gyakorlásával kezdte és lassan virtuóz gitárossá és énekessé nőtte ki magát, de mára már sok saját számot is írt.
Első zenésztársával négy évig zenéltek helyi rendezvényeken. 2007 januárjában Horváth György, az akkor alakuló kézdivásárhelyi Metropolis együttes dobosa kereste meg, mivel gitáros-énekest kerestek. Azóta rövid megszakítással a zenekar tagja. A Metropolis együttes megalakulása után fokozatos sikereket ért el, sokat koncerteznek városnapokon, motoros találkozókon. Ma ők Háromszék egyik legnépszerűbb rockzenekara. Koncertjeiken jórészt saját számokat adnak elő ismert magyar és nemzetközi sikerszámokkal együtt. A fesztiválon szólóban és a Jazz Kaláka valamint néhány zeneszámban a Tűzkerék xT vendégeként lép fel.

Mojo WorKings

Szabó Tamás szájharmonikás alakította a triót Honfi Imre Olivér és Horváth János gitárosokkal. A trió alapvetően blues zenét játszik, bár a saját számaik eltérnek a műfajtól. Sok popos, folkos elem van bennük, amit erősít a speciális éneklés. A már tradicionálisnak mondható két gitár és harmonika mellett, a háromszólamú éneklés az, amitől hangképük sajátos, egyéni hangzású. Gyakran használnak hazánkban még alig ismert, de másutt tradicionális hangszereket: diddley bow-t (egyhúros gitárra emlékeztető házilag készített hangszer), stomp boxot, extra harmonikákat (pld. akkord harmonika), stb. Első lemezük Back in the day, vagyis kezdetekben címmel jelent meg 2012 novemberében. A megalakulásuktól eltelt másfél év sok munkával telt el. Ez alatt nem csak a koncertek érthetők, hanem a próbák és a személyes összecsiszolódás is. Lemezük zeneanyagán fele részben saját számok és fele részben - sokszor az iróniát sem titkolva - erősen átalakított feldolgozások találhatóak.

Overnighters

A zenekar tagjai a Kőbányai Zenei Stúdióban ismerkedtek meg, 2 évvel ezelőtt, név szerint Szilágyi Márton dobos, Kocsis Zoltán basszusgitáros, és Eckhardt Ambrus gitáros. Több énekessel dolgoztak együtt, most Hangácsi Mártonnal, a 2012-es Veszprémi Utcazene Fesztivál győztesével látogatnak a Gastroblues Fesztiválra. Saját számok örökzöld bluesok fognak felcsendülni, egyebek mellett Jimi Hendrixtől , és John Mayertől is fognak játszani.

Petruska András

Petruska András számára a zene gyermekkora óta egyet jelent a határtalan, örömteli játékkal. 9 évesen kezdett el gitározni és már nagyon korán belevette magát a dalírásba is. Több zenekaron keresztül jutott el saját, szóló produkciójának felépítéséig. Ebben a fingerstyle játékmódra való rátalálás inspirálta, amely olyan utakat nyitott meg zenei fejlődésében, ahol igazán kibontakoztathatta fantáziáját. Ez a felszabadultság érződik előadásaiban is, melyet átitat a játék öröméből fakadó energia. Koncertjei megmozgatják közönséget, a pillanatra való folyamatos reagálásával pedig a nézőket is reflexióra készteti és frissen tartja figyelmüket.
2010-ben indult szóló pályafutása alatt és a háta mögött álló, több mint 300 klub- és fesztivál fellépéssel, valamint két kiadott kislemezzel rengeteg rajongót és elismerést gyűjtött. 2010-ben megnyerte a Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai díját, majd a következő évben a Quimby egyszemélyes előzenekaraként turnézott, továbbá előadott a TEDxYouth@Budapest konferencián is. A 2012-es évet az MR2 Petőfi Rádió Akusztik című műsorában kezdte.

Rolls Frakció

1978-ban alakult kiskőrösi együttes, akik a Piramis előzenekaraként lettek népszerűek. Eleinte keményrockot játszottak, ám 1981-től újhullámos, reagge-s dallamokkal kísérleteztek. 1981 végén Donászy Tibor került az együtteshez és felvették a Frakció nevet is. Többször felléptek az Ifjúsági Parkban, de később előadásmódjuk miatt számtalan helyről kitiltották őket. Állítólag miattuk szűnt meg 1983-ban az ´Egymillió fontos hangjegy´ c. könnyűzenei műsor a televízióban, mert D. Nagy azt énekelte, hogy „állva pisilek, ülve kakilok, tisztesség dolgában elég szarul állok”. 1985-ben feloszlottak, D.Nagy átigazolt a Bikinibe és átvitte a dalok jelentős részét is, aminek a Bikini sikereit köszönhette.

A zenekar jelenlegi tagjai:
Nádudvari Lajos (dob)
Losonczy Pál (billentyűk)
Gönci „Apuka” György (basszusgitár)
Nusser Ernő (gitár)

Sonia & the Soulbreakers

2009. őszén az 1990-es évek blues sámán-nője, a perui Janis Joplinként ismert Sonia Zambrano (ének, Sonia és a Sápadtarcúak, Janis Joplin emlékzenekar), hosszú szünet után ismét mikrofont ragadott. A zenekar létrejötte egy véletlen találkozás eredménye. Hősnőnk egy vidéki fesztiválon találkozott régi cimborájával, Hubával (itt basszusgitár, amúgy Napokon, Seen, Esclin Syndo gitárosa), aki épp a Napokonnal koncertezett. Soniát föllelkesítették a hallottak, s meggyőzte Hubát, hozzanak össze egy közös bandát. A gitárosként ismert zenész szólt néhány közös zenész cimborának. A kedv mindenkinél adott volt, így állt össze egy ütőképes legénység: Péter Gábor, Hendrixet idéző gitározásával, (ő a „Kyru Gotta Humble” - rhythm&blues csapatban játszott), Radovics László ”Kyru” számtalan formációból ismerős hatalmas rock és blues-torkával (ének, P-box, Kyru Gotta Humble...stb.), valamint Mózes Zoltán (dob, Napokon).
A zenekar a énekes hangorkánjára, ill. a masszív trió hangszerelésre építi a produkcióját, mely sokszor megidézi a Cream vagy Jimi Hendrix Experience-féle szabad, improvizatív, extázist kereső attitűdöt. Repertoárjukkal a soul-zenét, annak rokonait és gyökereit vették célba.
A ’60-as ’70-es évek soul, funk világából kiindulva játszanak Aretha Franklintől, Janis Joplinon át Sherrie Williamsig vagy a ’70/80-as évekből ismerős ”funk-rock-disco”-t játszó Mothers Finestig mindent, ami csak mozgásba hozza őket.

Sturz Quartet

A Sturcz Quartet 1992-ben alakult, Sturcz András vezetésével. Együttesünk tagjai, magasan képzett művészek akik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végeztek, Budapesten.
Tagok Kuklis Gergely 1. hegedű, Csonka Gábor 2. hegedű, Benkő Gyula brácsa, Sturcz András cselló. Mindannyian játszunk neves budapesti zenekarokban és kamarazenekarokban Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus, Zenekar Liszt Ferenc Kamarazenekar, Adagio kamarazenekar.
Számtalan koncert külföldi fellépés és lemezfelvétel fűződik a vonósnégyesünk nevéhez. Rendszeresen játszunk Al Di Meola koncertjein, felléptünk már a Buena Vista Social Club együttessel és Ibrahim Ferrerrel, A Jethro Tull együttessel, és Ian Andersonnal, Chris Thompsonnal, Leslie Mandokival, Bonnie Tylerrel, Jennifer Rushhal és a Kaolin együttessel is. Rengeteg koncerten közreműködtünk a világ különböző helyein, pl.: Berlin, Drezda, Bécs, München, Hamburg, Tokyo, Szöul, Athén, Lissabon, Torino, Bologna, Brussel, Strassbourg, stb.

Sonny And His Wild Cows

A soproni Sonny (szül.: 1983), azaz Mr. Rhythm.and-Blues az egyik legfigyelemreméltóbb előadó Közép-Európában. 1998-ban Little Sonny néven tűnt fel szóló produkcióval az esztergomi bluestáborban. Jelenlegi magyarul Vadmarhák névre hallgató zenekarát 2002-ben alakította. Műsorukban az 1940/50-es évek Amerikájának zenei kavalkádjából merített dalokat játszanak, a rockabillyt és a rhythm and bluest ötvözik. Előadásmódjuk autentikus, vad és hiteles. A zenekar szinte minden amerikai zenét játszik: blues, rhythm and blues, rock and roll, rockabilly, western swing és country dalok szerepelnek műsorukban.
A hazai színpadok mellett Európa 15 országában sikerrel léptek fel nagy fesztiválokon és kis klubokban.

Subjective Symptom

A zenekar 2006 nyarán alakult Szubjektív Panasz néven és így már felléptek a 2010-es fesztiválunkon. Szendőfi Péter és Sipeki „Pipi” Zoli közös ötlete, szüleménye volt ez a rock zenekar. Szendőfi mindig is nagyon szerette és rengeteg rockzenét hallgatott, de korábban valahogy kimaradt ez a fajta zenekarozás az életéből. Nagyon kemény ritmikai alapok és változatos témák jellemzik a Szubjektív Panasz hangzását. A legvadabb kemény és lendületes hangzású daloktól a lírai, érzékenyebb szerzeményekig nagyon széles skálán mozog a zenekar dinamikája. Saját szerzeményeket játszanak, melyeket főként „Pipi” ír, de Szendőfinek is van pár szerzeménye. 2007 februárjában elkészítették első lemezüket Előjáték (Prelude) címmel, amely a Hunnia Records gondozásában jelent meg. Olyan hangosan még életében nem dobolt Szenddőfi, mint azon a lemezfelvételen. Egy teljes garnitúra dobbőr ment a kukába. Az album még kizárólag instrumentális darabokat tartalmazott. Rendkívül sokfélék a nóták, megpróbálták a maximumot kihozni a klasszikus gitár-basszus-dob felállásból úgy, hogy a megszólalás ne a hagyományos hangzást tükrözze. Noha az album nem a hangszeres „hősködés” köré csoportosul, azért mindenkinek bőven volt lehetősége bemutatni a tudását. Időközben csatlakozott hozzájuk Bozsik Patrik, aki az énekes és frontember szerepét tölti be. Természetesen több énekes számuk is született, melyeket nagyrészt angol nyelvű szöveggel adnak elő. Legutóbbi, 2013-ban megjelent albumuk a Straight Run címmel jelent meg.

A zenekar tagjai:
Sipeki Zoltán „Pipi” – gitárok
Bozsik Patrik – ének
Papesch Péter – basszusgitár
Szendőfi Péter – dobok

Szekszárd-Paks All Stars

A Szekszárd Jazz Orchestra zenekart Dr. Gál Gábor alapította két évvel ezelőtt főleg szekszárdi és paksi zenészekből. Az együttes elsősorban a dél-dunántúli régióban tett szert nagyobb ismertségre, de bemutatkozott már a fővárosban is és nagy sikert arattak a szakmai zsűri és az értő közönség körében is. Repertoárjuk széles, jazz-sztenderdekből (Frank Sinatra, Natalie Cole…), latin-kubai zenéből, funky, Michael Bublé, Donna Summer feldolgozásokból áll. A hangszerelések nagy részét Molnár Ákos végzi, aki a Syrius együttes alapítója volt, jelenleg Németországban él.

Szaxofon: Matók /Mátyó/ Ákos, Zsitvai Péter, Madách György, Mészáros Milán

Harsona: Kajsza Péter, Kajsza Pál, Márkus /Fikusz/ István, Sebestyén /Májki/ Miklós

Trombita: Cseke /Csekusz/ Gábor, Földesi /Papa/ Gyula, Szabó /Menya/ Péter, Kovács /Zsoló/ Zsolt Gitár: Borbély /Bobby/ Tamás Billentyű: Rein /Áky/ Ákos

Bőgő, basszusgitár: Gál /Doki/ Gábor Dobok: Maráz /Gizzy/ Nándor

Percussion: Merfelsz Eszter Ének: /tizsuka/, Kiss Tibor, Kiss Zsuzsa

T. Rogers

A zenekar története 1999-ben kezdődött. Nevük angolos T. Rogers de értelmezhető magyarul is. Az évek során több muzsikus megfordult a többnyire elektromos bluest játszó csapatban. Székhelyük a főváros és törzshelyük a Fregatt Pub, Budapest első angol stílusú sörözője a belvárosban. Első CD-jük 2006-ban jelent meg, amiről különböző blues rádiók Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban, Dániában, Franciaországban, Észtországban, Argentínában, Portugáliában is játszottak… Felléptek szerte Európában blues fesztiválokon és klubokban is. Következő albumukat 2007 nyarán vették fel, amely a következő évben került piacra. Ezt a lemezt is sok országban játszották a rádióállomások. 2009-ben az egyik új daluk, a „Goin´ Home Train” döntőbe jutott a Nemzetközi Acoustic Music Awards-on. Az év májusban és júniusban a zenekar a legendás blues muzsikus Louisiana Mem Shannon az európai turnéját kísérte. A T. Rogers Európa szerte eljátszott az adott város egyik pontján egy Keb' Mo' dalt, amiből összevágtak egy klipet. Ezt felrakták egy közösségi portálra. A szerző ezt látva felajánlotta, hogy következő lemezükön eljátssza velük a dalt. Így jelent meg az év elején legújabb CD-jük. Ezek után nem alaptalnul jelentjük ki, hogy szerte a világban ismertebbek, mint hazánkban.

Tagok:
Kovács Ferci gitár, ének, zenekarvezető
Stewart Hay szájharmonika
Sturmann Pál gitár
Szatai Zsolt basszusgitár
Széll Vince ütőhangszerek
Baráth Béla dob

Ten Years Earlier

A nyolctagú dzsessz-sztenderdeket játszó, amatőr zenekar Bécstől érkezik. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség munkatársai, akik nyolcan nyolc ország polgárai.

A zenekar tagjai:
Alex (basszusgitár) Ausztria
Judy (ének) South Africa
Kyoko (zongora) Japán
Luis Paulo (cajon) Brazil
Roberto (szaxofon) Itali
Sandrine (gitár) France
Stephan (dob) Germani
Susan (fuvola) Australia

The Dana Fuchs Band

Az amerikai énekesnő, dalszerző 12 évesen baptista gospel kórusban kezdett énekelni a floridai Wildwood-ban. Négy évvel később egy népszerű helyi zenekarral turnézott és olyan kiválóságokkal lépett egy színpadra, mint a Little Feat együttes, Etta James vagy Marianne Faithfull. Saját zenekara, The Dana Fuchs Band 2003-ban jelentette meg első CD-jét Lonely For A Lifetime címmel. Dana közben filmszerepet kapott, majd egy Off Broadway musicalban, a Love, Janis-ban szerepelt. A szerephez nyolc nap alatt kellett megtanulnia 20 Janis Joplin dalt és az 52 oldalas szövegkönyvet. Második albuma Live in NYC címmel 2008-ban jelent meg. Harmadik albuma, amely egyúttal a második stúdiólemeze, a Love To Beg 2011-ben került forgalomba. Dana éneke felidézi a fülledt, érzéki Janist a 60-as évek végi Rolling Stones energiájával.

The Joint Venture

A formáció 2008 őszén kezdte el pályafutását Érsekújváron, ahol a legmozgalmasabb a szlovákiai blues élet. Alapítója a jól ismert zenész, szervező Sajtos Feri előtte a Canned Heat Revival-ben mutatkozott be, mint basszusgitáros. Zenéjük a tradicionális blues számok átdolgozott változatai egyéni elgondolásokkal, ötletekkel. Ez idő alatt felléptek Szlovákiában és a környező országok több klubjában, fesztiválján.Paksi fellépésük vendégzenészei a legrangosabb szlovák blues zenekar, a Bluesweiser alapítói a Gastroblues Fesztiválon többször fellépett Erich Bobos Procházka (szájharmonika) és Juraj ”Dura” Turtev (gitár, ének).

A zenekar tagjai:
Sajtos Feri basszusgitár
Michal Srámek dobok
Kelemen Adrián gitár, ének

Tűzkerék xT Vendég: Mihály Ernő

Az esztergomi trió az előd formációkat is figyelembe véve immár negyedszázada ápolja Jimi Hendrix és Radics Béla zenei hagyományait. Hitelességüket bizonyítja, hogy Som Lajos engedélyezte nekik a Radics Bélával egybeforrt zenekarnév használatát. A paksi fesztiválok rendszeresen visszatérő fellépői, a közönség megelégedésére. A jelenlegi felállás erőteljes előadásmódja, a produkció rovására soha nem menő alkalmi színpadi show-ja méltán arat sikert. A Radics Béla Emléktársasággal karöltve működő Club 68 rendezvény állandó házigazda zenekara.

A zenekar tagjai:
Anda Bálint gitár, ének
Tóth Tamás Béla basszusgitár, zenekarvezető
Geletey „Fuck’n” György dob

Varga János Project feat. Sturcz Quartet

A gitáros Varga János már több alkalommal fellépett a Gastroblues Fesztiválon. Különböző formációkkal szerepelt: a Cikk-Cakk Companyval, a Projekttel, a Mediterrán Combóval és játszott blues sztenderdeket Takáts Tamással. A Varga János Projekt az egykori East együttesre is emlékeztet, amelynek Varga János alapító tagja és zeneszerzője is volt. Az East működésének szüneteltetése után Varga meglapította saját zenekarát, továbbá reklámfilm és más tematikus zenék komponálásával foglalkozott nemzetközi sikert aratva. A VJP eddigi albumainak számai mellett új kompozíciókat is előad. A csapat dobosa ugyancsak az East alapítótagja, Király István. A fesztiválon mellettük fellép még Tzukalas Christos, Mády Kálmán ütőhangszeres, Oscar Hanson basszus és a tüneményes hegedűs Kézdy Luca, valamint a Sturcz Quartet.

Wastaps

A WASTAPS, a 70-es, 80-as évek sikeres funk rock bandája több mint húsz év szünet után újra összeállt. 2011-ben Bolond világ címen megjelent lemezük, melyet hallgatva érezhető, hogy a zenekar nem kívánt eltávolodni a fekete gyökerektől. A kompozíciókban felbukkannak az oly jellemző funky és soul stílusjegyek, azonban már a mai hangzásvilág igényeinek megfelelő hangszerelésben, megszólalásban. A WASTAPS 2012 januárja óta hallható újra élőben, koncertjeiken részben a Bolond világ zenei anyagát, részben nagy sikerű funky és soul dalok feldolgozásait, játsszák, de készülő új lemezük anyagából is elhangzik néhány dal.
A zenekar régi-új frontembere Szép Károly énekes-szaxofonos, aki közel két évtizedig élt Németországban, ahol Charly Nice néven számos lemeze jelent meg és különböző formációkkal a fél világot körbeturnézta. Gitáron Keres Tibor, billentyűkön Brindzik József, basszusgitáron Nagy István, dobokon Szendrey István játszik.
2013 áprilisában jelent meg az újra összeállt WASTAPS második CD-je, ezúttal egy maxi CD, Körforgás címen, amely négy, egyformán ütős új szerzeményt tartalmaz.

Yasya

A Yasya név Ivanna Prots-ot takarja, aki ukrajnai művész családból származik, és gyerekkora óta a zene, előadóművészet és tánc bűvöletében él. Csakúgy, mint az újgenerációs kedvencek, KT Tunstall vagy Katie Melua, Yasya szerzője is a daloknak, amiket énekel, és számait erősen meghatározza személyisége. Ehhez jönnek némi pluszként kelet-európai zenei gyökerei, amik teljessé és egzotikussá teszik a számokat. A több éves útkeresés után zenekarával kiegészülve ma már készen áll, hogy lenyűgözze a különleges zenékre éhes közönséget…

Tagok:
Proc Ivanna (Yasya) - ének/gitár
Cser Dániel - basszusgitár
Hidvégi Áron - gitár

Budapest Acoustic Band Másképp vendég: Takáts Tamás

A Budapest Acoustic Band zenéje igazi különlegesség. A fantasztikus tehetségű énekesnő Móra Erzsébet, és a két gitárművész, Sipeki Zoltán (Zorán és Presser gitárosa, stúdiózenész) és Gál Gábor (Takáts Tamás Blues Band) alapította a zenekart 2005-ben. A zenekar két gitár, ének, basszus és ütőhangszeres felállással játszik. Zenéjük ötvözi a bluest, a jazzt és a virtuóz latinos stílusokat. Műsorukban Beatles, Eric Clapton, Jimi Hendrix, Led Zeppelin és Sting közismert dallamai mellett, saját szerzeményeik is megszólalnak. Számos helyen játszottak eddig, mint például a Szépművészeti Múzeumban, kiállítás megnyitókon, nyári fesztiválokon, Szekszárdi Napokon, Szentendrei Zenei Fesztiválon és fesztiválunkon 2007-ben és 2011-ben. Az idén vendégként Takáts Tamás lép fel velük.

Tagok:
Móra Erzsébet - ének
Gál Gábor - gitár
Sipeki Zoltán - gitár
Papesch Péter - basszus
Szendőfi Péter - dob

Tájékoztatjuk látogatóinkat, hogy weboldalunk működéshez szükséges munkamenet cookie-at alkalmaz. Ezen cookie-k kezelése az adatkezelő jogos érdeke (GDPR 6. cikk (1) bekezdés f) pont).
A működéshez szükséges cookie-k segítenek használhatóvá tenni a weboldalunkat azáltal, hogy engedélyeznek olyan alapvető funkciókat, mint az oldalon való navigáció és a weboldal biztonságos területeihez való hozzáférés.
Bővebb tájékoztatásért kérjük olvassa el Cookie tájékoztatónkat!
Működéshez szükséges cookie-k
cookies-accepted
Ebben a cookie-ban tároljuk, hogy milyen típusú cookie-kat fogadott el.
PHPSESSID
Munkamenet adatokat tartalmazó cookie. Oldal bezárása után ez a cookie megsemmisül.
Cookie beállítások