Zenészek


2011

Ha szeretne többet megtudni a 19. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál fellépőiről, kattintson a bal oldalon szereplő nevekre!

 

Animals and Friends (vendég énekes: Ray Phillips)
Big Muff
Blues and Roll
Budapest Acoustic Band Másképp
Claptones
Cliff Moore Band
Cry Free
Deák Bill Blues Band
Hundred Sevetnty Split
Ismerős Arcok
Jon Lord Blues Project
Keith Richards Rock ´N´ Roll Cirkusz
Kormorán
Póka Egon Experience
Rock And Roll Street
Saffron Monkey
S-Modell
Szekszárd–Paks All stars big band
Tűzkerék xT
Üzletembers
Varga János Project
Vargas Blues Band
Weisz Gábor - Premecz Mátyás Blues Project

Animals and Friends (vendég énekes: Ray Phillips)

Az eredeti Animals együttes nagy áttörését az 1964-ben megjelent A Felkelő Nap háza című kislemez jelentette. Az akkori felállásból a most Paksra látogató csapatban csak a dobos John Steel szerepel. Az ezredforduló táján jött létre ez az Animals és barátai formáció, miután Eric Burdon énekes nem vállalt közösséget a régi társakkal. 2002-ben Animals II néven játszottak a X. Gastroblues Fesztiválon, de akkor John Steel nem volt itt. A billentyűs Dave Rowberry 2003-ban elhunyt. Helyére Mick Gallagher került, aki Alan Price kiválása és Rowberry érkezése közötti időben kisegítette a még Eric Burdon nevével fémjelzett zenekart. Mick  Gallagher olyan zenekarokban játszott, mint a Frampton´s Camel, a Heavy Jelly vagy a Bell & Arc. Az Animals barátai lettek Pete Barton basszusgitáros-énekes a Wayne Fontana vezette Mindbenders alapító tagja és John Williamson gitáros-énekes (korábban Titanic, Skeleton Crew). A négy veterán muzsikus  vendégművésze, Ray Phillips énekes (Nashville Teens) 2003-ban lépett fel zenekarával a Gastroblues fesztiválon.

Big Muff

Hagyományos, ismert blues számok, elektronikus effektekkel kiegészítve.

Tagok:
Horváth János – gitár, elektronika,
Dr. Jónás László – ének,
basszus, Király István – dob

Blues and Roll

A történet röviden: 2004-ben Pfeiffer Gábor és Ákos fia eljöttek a Gastroblues Fesztiválra. A fiút olyan erővel érintette meg a blues, hogy hazaérkezésük után gitárt kellett neki vásárolni. Valamikor az apa is zenélgetett, így ő is vett egy basszusgitárt. Eleinte csak ketten gyakorolgattak, és egyre több Stevie Ray Vaughan és Hendrix darabot hallgattak. Közben gyűltek a gitárok és erősítők. 2009. januárban aztán úgy döntöttek, hogy jó lenne egy dobossal és még egy gitárossal kiegészülve zenekart alapítani. Ekkor alakult meg a Blues and Roll első felállása. A felállás, ahogy az általában lenni szokott, néhány koncert után változott. Boros Viki csatlakozásával egy karakteres női hanggal egészült ki a zenekar, így már női blues előadók dalait is eljátszhatták. Úgy tűnik egymásra találtak, bár különböző zenei stílusokból érkeztek.

Budapest Acoustic Band Másképp

A Budapest Acoustic Band zenéje igazi különlegesség. A fantasztikus tehetségű énekesnő Móra Erzsébet, és a két gitárművész, Sipeki Zoltán (Zorán és Presser, valamint több más produkció gitárosa, stúdiózenész) és Gál Gábor (Takáts Tamás Blues Band) alapította a zenekart 2005-ben. Az idén az úgynevezett plugged-in rock verzióval lépnek fel.

Claptones

A formációt Tóth Henrik gitáros alapította az ezredforduló táján. Számtalan felállásban működtek, amíg kialakult a mostani formáció. A jelenlegi összeállításuk: Tóth Henrik (gitár, ének), Benkő Zsolt (gitár), Turjánszky György (basszusgitár), Gilián Gábor (dob), Garda Zsuzsa (vokál). Sikerrel játszottak Németországban és természetesen a hazai klubokban és fesztiválokon is megnyerték maguknak a közönséget. Eric Clapton sem játssza már úgy dalait, ahogy régen, így a Claptones is újszerűen, saját ötletekkel színesítve adja elő az angol gitármágus által játszott darabokat. A zenekar vendége Tóth János Rudolf lesz.

Cliff Moore Band

A 2007-es fesztiválon azonnal közönségkedvenccé előlépett Cliff Moore újbóli meghívását a jövő évi, 20. jubileumi fesztiválra terveztük. A rock és blues világát megrázó szomorú hír, Gary Moore váratlan halála azonban közbeszólt. E szomorú esemény kapcsán jött a gondolat: ugyan ki is emlékezhetne meg méltóbban Gary Moore-ról, mint saját öccse?!
Cliff első hangszere egy dobfelszerelés volt, amit karácsonyra kapott, de a Who együttes dobosa, Keith Moon hatására a „cájg” nem élte meg az újévet. Első gitárját, egy öreg akusztikus gitárt szintén karácsonyi ajándékként kapta 13 évesen. Ez a hangszer, illetve a későbbi húrosok azóta is végig kísérik életét, bár a nagynevű bátyja árnyékában nem volt könnyű elismertté lennie. 2005-ben alapította meg a Cliff Moore Band-et Richie Blake basszusgitárossal, Tim Pricew dobossal és Jarrod Loughlin billentyűssel. A következő évben jelent meg „Cut” című albumuk, amelyet a billentyűs kiválása után 2008 nyarán az „Afraid Of The Dark” követett. A zenekar trióban folytatja…

Cry Free

A magyar Deep Purple cover band, a Cry Free, mint olvasóink előtt ismeretes, korábban játszott Jon Lorddal, Ian Paice dobossal, valamint e sorok írása közben készülnek közös koncertre az alapító Purple basszeros Nick Simperrel. Jon Lord nagyon meg volt elégedve a zenekarral és terveznek további közös fellépéseket is.

Deák Bill Blues Band

Deák Bill Gyula a magyar blues élet kiemelkedő alakja. A kőbányai kötődésű énekes a Sztár együttesben külföldi dalok éneklésével kezdte pályáját. Később a Napsugár, a Wanderers és a Lloyd együttes tagja lett. 1979-1985 között a Hobo Blues Band énekese volt, majd szólópályára lépett. Megalapította a Bill és a Box Company-t Bencsik Sándorral, a P. Mobil, majd a P. Box egykori tagjával. Fellépett az István, a király című rockoperában Torda táltos szerepében. Láthattuk az Itt élned, halnod kell, a János, a vitéz, a Jézus Krisztus szupersztár című musicalekben. Bill 1987-ben alapította meg saját zenekarát, a Deák Bill Blues Band-et, amellyel rendszeresen járja az országot. Kőbánya díszpolgára, a MAHASZ 2009-ben életműdíjjal tüntette ki. Deák Bill Gyula legutóbbi két albumát a Kormorán együttes tagjainak közreműködésével készítette el.

Hundred Sevetnty Split

Joe Gooch (sz.: 1977. május 3., Észak-London) gitárost Alvin Lee utódaként ismertük meg a Ten Years After öregjei között. 2003-ban csatlakozott a legendás zenekarhoz. Joe tehetségéről több alkalommal személyesen is megismerkedhettünk. Fellépett a Ten Years After-rel Budapesten, Győrben, és Pakson is. A háromtagú társulatból Leo Lyons basszusgitáros és Joe eredetileg arra szerződött, hogy új dalokat írjanak a zenekar számára. 2010 nyarán alakult a Hundred Seventy Split és a Special Edition című lemezzel mutatkoztak be, de már a következő The World Won´t Stop is megjelenésre vár. A felvételeket két dobossal és egy orgonistával készítették el, de a turnéra csak hárman indulnak.

Ismerős Arcok

Az Ismerős Arcok magyar nemzeti rock zenekar 1999. október 23-án alakult meg az Udvari Bolondok és a $texas együttes tagjaiból. Első időkben főként rock-bluest feldolgozásokat játszottak. Egy erdélyi út következményeként változott meg a szövegviláguk és témaválasztásuk, mely nagyrészt a magyar emberek és a nemzet sorsával foglalkozik. Zenéjükben a népi elemek, népdalfeldolgozások a rock, a kemény rock elemeivel ötvöződnek. Az Éberálom című lemezükön több szám is erősen jazz beütésű. Az együttesre nagy hatással van a magyar népzene mellett az irodalom is. „Szívesen olvasgattam Wass Albert-könyveket, az ő emlékének és munkásságának próbáltunk valamiféle mementót állítani” nyilatkozta az együttes énekese Nyerges Attila egy interjúban.

Lemezeik:
Egy a hazánk (2003),
Mennyit ér? (2004),
Szélbe kiáltok (2005),
Éberálom (2007),
Lélekvesztő (2009).

Jon Lord Blues Project

Az idén 70 éves Jon Lord öt éves korától zongorázik, a klasszikusoktól kezdve a blues és a rock világában egyaránt otthonosan mozog. Neve azonban elsősorban a Hammond orgonával forrott össze, amely hangszerrel 1959 óta keresi kenyerét. 1967-ben csatlakozott a Deep Purple együtteshez. Ezzel a formációval lett világhírű, miként a DP híressé válásában neki is nagy szerepe volt. Ezt az időszakot azonban 2002-ben lezárta és saját ötleteit igyekszik megvalósítani.
Az idén április 7-én, a németországi Rother Bluestage Fesztiválon mutatkozott be a Jon Lord vezette Blues Project. A projekt tagjai közül három évvel ezelőtt a British Blues Quintet tagjaként már járt itt Maggie Bell (ének), Zoot Money (billentyűs), Miller Anderson (gitár), Colin Handgkinson (basszusgitár), sőt utóbbi kettő Pete York dobossal a Spencer Davis Group tagjaként is fellépett Pakson.
A projekt műsora igen változatosnak ígérkezik, hiszen mindegyik zenész szólistakánt is szerepel, mindegyiküknek van a repertoárban olyan dal, ami a saját előadásukban szólal meg.

Keith Richards Rock ´N´ Roll Cirkusz

A formáció 2008-ban, Keith Richards születésnapjának ünneplésére állt össze a Stones (100% Rolling Stones) és az S-Modell zenészeiből. A gárda nem szoros értelemben vett tribute zenekar, hanem Keith és a Rolling Stones zenéjének szélesebb spektrumát igyekszik bemutatni, nem feledkezve a Stones zenei gyökereiről vagy akár az újabb követőkről sem. A cirkusz szó arra utal, hogy a csapat nyitottan működő zenei társulás. Jókay Árpág (ének, gitár), Pribil györgy (gitár), Szakál Péter (ének), Kovács Gréta (ének), Gilián Gábor (dob), Tóth „Chubby” Csaba (basszusgitár), Nagy „Liszt” Zsolt (billentyűk), Both Róbert (gitár) melléjük gyakran csatlakoznak további vendégek, szájharmonikások, fúvósok…

Kormorán

A Kormorán folk-rock, etno-rock, nemzeti rock zenekar. Koltay Gergely 1976-ban alapította a formációt, amely a honi zenei életben elsőként ötvözte programszerűen a népzenei elemeket a nemzetközi rock muzsika stílusjegyeivel. A Kormorán az elmúlt több mint 3 évtizedben eljutott szinte minden európai országba, koncertezett a tengerentúlon, és több zenealbumot jelentetett meg külföldön. Az együttes koncertprogramjain kívül egy sor albumot készített pop énekeseknek, blues és rock sztároknak, valamint színészeknek. Megannyi színpadi mű, opera, valamint filmzene bizonyítja a zenekar sokszínűségét és alkotóerejét (Julianus, Honfoglalás, Sacra Corona, Trianon, A Költő visszatér, Elektra mindörökké, Zúgjatok harangok, A Megfeszített, A Napba öltözött leány). Ennek köszönhetően összesen már majdnem 100 albumot, hanganyagot és más hanghordozót adtak ki. A Kormorán első fénykora a 80-as évekre tehető, 2000 óta pedig másodvirágzását éli. 25 éves jubileumi koncertjük alkalmával megkapták „A Magyar Szabadság” díjat, két esztendőre rá pedig Koltay Gergely munkásságáért átvehette a Mádl Ferenc köztársasági elnök által adományozott „Magyar Köztársasági Aranykeresztet”.
Az együttes idei koncertsorozatát határon túli magyar énekesekkel, Vadkerti Imrével és Fehér Nórával kezdte meg, akik a télen megjelent „Magyar kettős” című albumon szerepelnek.

Póka Egon Experience

Póka Egon és tanítványai, ifj. Tornóczky Ferenc (gitár) és Szakadáti Mátyás (dob), a Kőbányai Zenei Stúdió egykori növendékei alkotják a Póka Egon Experience-t. A trió Jimi Hendrix dalokból játszik néhányat, Egon múltja is megelevenedik - megidézik Charlie-val közös zenekarukat, az Olympiát. A trió sikeresen szerepelt 2010-ben a finnországi PuistoBlues fesztiválon is.

Rock And Roll Street

Zenekarunk 2006-ban alakult Zentán a Közép-Kelet Európa egyik leghíresebb blues klubjának (Mojo Club) teraszán. Leginkább Szegedhez kötődünk, mivel három tag Szegeden él és dolgozik, ezen kívül egy fő zentai. A Rock And Roll Street alapítása előtt játszottunk már különböző zenekarokban, a közös zenélés azonban váratott magára. Zenénkben egyesülnek a rock and roll, a rockabilly, a boogiewoogie és a rhythm & blues elemei stílusunkat leginkább a „modern rock and roll” kifejezéssel tudnánk leírni.

Saffron Monkey

Három év után tér vissza fesztiválunkra Cliff Moore, a februárban váratlanul elhunyt gitárvirtuóz Gary Moore öccse. Az immár ötvenedik életéve felé közeledő Cliff 2007-ben indította el Saffron Monkey néven a kizárólag instrumentális szerzeményekre koncentráló fúziós zenét, jazz-rockot játszó zenekarát a basszusgitáros Richie Blake, a dobos Danny Cox és a szaxofonos Steve Hacking társaságában. Koncertjeiken saját szerzeményeik mellett hozzányúlnak nagy kedvenceik, Billy Cobham, Stanley Clarke vagy Jeff Beck egy-egy kompozíciójához. Tavaly nyáron jelent meg második albumuk „Unnatural Selection” címmel. A komplex dalok, remek szólók, improvizációk és a könnyed, humoros előadásmód miatt érdemes lesz már csütörtökön este is Paksra érkezni!

S-Modell

Az 1986 1993 között létezett, Pribil György gitáros által alapított zenekar fénykorát a 90-es évektől élte, amikor az ország szinte minden rock és blues klubjában felléptek. Évente közel kétszáz koncertet adtak, de ebből az időszakból mindössze két kazetta Játszma, valamint a Joe int, ez koncertfelvétel maradt fenn az utókornak. Pribil zenekarát 2007-ben keltette ismét életre és a régi műsor mellett új szerzeményekkel álltak a közönség elé. A csapat sorait erősíti Nagy Zsolt „Liszt”, a szikrázóan tehetséges billentyűs, akit szívesen alkalmaz a szakma több „nagy öregje” is. A zenekar két éve már fellépett fesztiválunkon és megrendezték 25 éves jubileumi koncertjüket is.

A zenekar tagjai:
Pribil György gitár, ének;
Kőszegi Zsolt ének;
Nagy „Liszt” Zsolt billentyűs hangszerek;
Jókay Árpád gitár, ének;
Madácsy Tamás basszusgitár;
Gáspár Gergely dob.

Szekszárd–Paks All stars big band

2009 októberében alakult csapat a Szekszárd All Stars zenekar „mellékhajtása”. Repertoáron Frank Sinatra, Natalie Cole, illetve Michael Bubble feldolgozások hallhatók. A fő zenei vonal a jazz, de előkészületben a kubai zene, pop funky, ill. a funky disco világából Tito Puente, Earth Wind and Fire, Donna Summer… számok színpadra vitele. Az arrange-okat nem más, mint az ex-Syrius-os Molnár Ákos írja, adaptálja, ill. a keze alatt számos a zenekarban játszó muzsikus nevel-kedett fel a jazz műfaján. A big band elsősorban amatőr zenészekből áll, de vannak profi tagok. A zenekart a Szekszárd All Stars Alapítvány működteti és fő támogatója a Paksi Atomerőmű Zrt.

Tűzkerék xT

Az esztergomi trió az előd formációkat is figyelembe véve immár negyedszázada ápolja Jimi Hendrix és Radics Béla zenei hagyományait. Hitelességüket bizonyítja, hogy Som Lajos engedélyezte nekik a Radics Bélával egybeforrt zenekarnév használatát. A paksi fesztiválok rendszeresen visszatérő fellépői, a közönség megelégedésére. A jelenlegi felállás erőteljes előadásmódja, a produkció rovására soha nem menő alkalmi színpadi show-ja méltán arat sikert.

Üzletembers

A 2009 tavaszán alakult retro-rock formáció egy több mint 20 évvel ezelőtti baráti és zenekari ismeretség újjászületése. Az akkor huszonéves „kemény fiúk” Hegedűs Tibi (Katapult) és Cserép Gyuri (Polip) a tanulás, majd a munka miatt felfüggesztették aktív amatőr zenei pályájukat, és mintegy két évtizedes „üzletemberkedés” mellett csak ritka találkozásaik alkalmával emlegették fel a régi koncertek élményeit. Ebben nagy szerepet kapott a régi zenésztárs és barát Zsoldos Tomi, aki folyamatos aktív zenei jelenlétével (Polip, Beatrice, Barbaro, HBB, RABB, Magyar Atom, Demjén, Kormorán, stb.) és hazai elismertségével mindíg is a zenész világot képviselte a baráti összejöveteleken. 2009 márciusában az egyik ilyen baráti „szörpözgetés” alkalmával 3 gitár és néhány nem üres üveg közreműködése mellett ismét megszólalt a ROCK!! „A nagy öregek akiket a mi bátyáink hallgattak, mi pedig csak áhítattal emlegettünk a BTO, a Bad Company, a ZZ Top, Led Zeppelin, Slade, Nazareth stb. együttesek nevét és zenéjét – egyszer csak elkezdtek előmászni a húrok közül, majd rövidesen elementáris erővel rontottak rá a környék romantikus sorozatokat bámuló lakosaira. Aztán jött a következő próba, megint következő próba és egyszer csak kellett egy banda... Többszöri keresés és próbálkozás után állt össze a mai csapat, kiegészülve a doboknál Bazsó Józsival (Tunyogi Rock Band) és megtalálták igazi front emberüket, a hard rock karcos hangú pacsirtáját: Kyrut (Tea együttes, Kyru got a humble, P. Box). A név: ÜZLETEMBERS elsőre furcsán hangzik, - ha viccesen is, de legalább magyar.

Varga János Project

A gitáros Varga János már több alkalommal fellépett a Gastroblues Fesztiválon. Különböző formációkkal szerepelt: a Cikk-Cakk Companyval, a Projekttel, a Mediterrán Combóval és játszott blues sztenderdeket Takáts Tamással. A Varga János Projekt az egykori East együttesre is emlékeztet, amelynek Varga János alapító tagja és zeneszerzője is volt. Az East működésének szüneteltetése után Varga meglapította saját zenekarát, továbbá reklámfilm és más tematikus zenék komponálásával foglalkozott nemzetközi sikert aratva. A VJP eddigi albumainak számai mellett East kompozíciókat is előad. Legutóbbi, Elixír albumukat korábban nagy sikerrel mutatták be Budapesten. A csapat biztos tagjai a billentyűs Nagy Zsolt „Liszt” és a dobos Király István. A fesztiválon mellettük fellép még Honéczy Zoltán basszusgitáros, Cukalas Christos ütőhangszeres és a tüneményes hegedűs Kézdy Luca. A zenekar vendége az East számok előadásánál Jamie Winchester

Vargas Blues Band

Kuriózumnak számít a blues világában a spanyol zenekar. Vezetője, a gitáros Javier Vargas Madridban született és 9 éves volt, amikor családjával Argentinába költözött. Több városban élt, és ott vette első gitárleckéit is. Őt is, mint annyi kortársát a Led Zeppelin, Black Sabbath, Cream, Rolling Stones, The Doors, Jimi Hendrix és mások zenéje ragadta meg. Később az amerikai blues nagyjai, B.B.King, Albert King, Freddy King, Albert Collins és a többiek hatása alá került... Amikor a 1970-es években családja Venezuelába költözött, Javier fogta a gitárját és az Egyesült Államokba ment, ahol további tanulmányokat folytatott. Élt Nashville-ben és Los Angeles-ben, klubokban játszott és session gitárosként dolgozott. Éjszakánként amerikai és angol zenészekkel „dzsemmelt”, így találkozott Alvin Lee-vel, Roy Buchanan-nel, a Canned Heat együttessel és számos muzsikussal, akiktől sokat tanult. Vargas különböző zenekarokban játszott, amíg 1991-ben saját útjára lépett, megalakítva a Vargas Blues Band-et. Szinte mindegyik lemezeiken vendégművészek is szerepelnek, mint a bluesmuzsikus Carey Bell, Louisiana Red, Junior Wells, a rock gitáros Chris Rea, vagy Stevie ray Vaughan ritmusszekciója a Double Trouble. Javier Vargas „Blues Latino” kompozícióját Carlos Santana feljátszotta a „Santana Brothers” albumára. A Vargas Blues Band negyedik albumát („Texas Tango”) Jim Gaines produceri felügyelete mellett Austin-ban és Memphis-ben vették fel. 1996 júliusban Carlos Santana meghívta Vargas-t két szám eljátszására párizsi koncertjén. Santana mondta Javier Vargas-ról: „Vargas olyan, mint a szivárvány. Nemcsak a spanyol vagy blues zene van benne a játékában. Pozitív és fényes, gyümölcsöző jövő előtt áll.”

Weisz Gábor - Premecz Mátyás Blues Project

A banda két két alapító tagja számos formációban szerepelt, szerepel együtt nagy sikerrel. Szívesen kisérleteznek új formációkkal, új irányokkal, hangszereléssel. A zenekar hangzását és stílusát alapvetoen meghatározza a ma már egyre ritkábban használt Hammond-orgona. Tradicionális blues-os hangzást hallunk tolük, jazz, beat és funk jegyekkel vegyítve melyek más közös formációjukból szivárognak át és aelyet néhány feldolgozás daltól eltekintve saját darabokkal prezentálnak. Az eredeti felállást felturbózva halljuk most jelenleg hazánkban tartózkodó amerikai blues énekessel.

Tagok:
Premecz Mátyás – Hammond-orgona,
Weisz Gábor – baritonszaxofon,
Zádor Tamás – gitár,
Badics Márk – dob,
Andrew Heffler – ének

Tájékoztatjuk látogatóinkat, hogy weboldalunk működéshez szükséges munkamenet cookie-at alkalmaz. Ezen cookie-k kezelése az adatkezelő jogos érdeke (GDPR 6. cikk (1) bekezdés f) pont).
A működéshez szükséges cookie-k segítenek használhatóvá tenni a weboldalunkat azáltal, hogy engedélyeznek olyan alapvető funkciókat, mint az oldalon való navigáció és a weboldal biztonságos területeihez való hozzáférés.
Bővebb tájékoztatásért kérjük olvassa el Cookie tájékoztatónkat!
Működéshez szükséges cookie-k
cookies-accepted
Ebben a cookie-ban tároljuk, hogy milyen típusú cookie-kat fogadott el.
PHPSESSID
Munkamenet adatokat tartalmazó cookie. Oldal bezárása után ez a cookie megsemmisül.
Cookie beállítások